Τι ξοδεύουν και που σύμφωνα με την Ε.Ο.Π της ΕΛΣΤΑΤ τα ελληνικά νοικοκυριά.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η E.O.Π (Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών) είναι μια στατιστική έρευνα η οποία διενεργείται και ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ( Ελληνική Στατιστική Αρχή) και υπολογίζει τη Μέση Συνολική Δαπάνη Διαβίωσης των Οικογενειακών Νοικοκυριών με πληροφορίες που συγκεντρώνονται από αντιπροσωπευτικό δείγμα των νοικοκυριών της Ελλάδας.

Η έρευνα διενεργείται σε δείγμα χιλιάδων ιδιωτικών νοικοκυριών ( 6.150) στο σύνολο των περιοχών της χώρας. Είναι ήδη δημοσιευμένα τα στοιχεία της δειγματολογικής έρευνας της Ε.Ο.Π του έτους 2015 ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας του έτους 2016 θα ανακοινωθούν στις 29/06/2017.


Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής και ακολουθούν η στέγαση και οι μεταφορές ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών.


Η μέση μηνιαία δαπάνη διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του υπεύθυνου του νοικοκυριού καθώς επίσης διαφέρει και ανάλογα με τον τόπο διαμονής του νοικοκυριού. Όπως και στην έρευνα του έτους του 2015, τα νοικοκυριά με υπεύθυνο ηλικίας 45 – 54 ετών δαπανούν, κατά μέσο όρο, περισσότερο ενώ παράλληλα τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά μέσο όρο 20,4 % λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.


Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του μέσου όρου δαπάνης της διατροφής και διαβίωσης των Ελληνικών Νοικοκυριών είναι αναλυτικά: 1) Όλα τα είδη διατροφής με τα μη οινοπνευματώδη ποτά ( Αλεύρι ψωμί, δημητριακά, Κρέας, Ψάρια, Γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, Έλαια και λίπη, Φρούτα, Λαχανικά, Ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σιρόπια, σοκολάτα και ζαχαρωτά, Καφές, τσάι και κακάο, Μεταλλικά νερά, αναψυκτικά χυμοί φρούτων και λαχανικών), 2) Οινοπνευματώδη ποτά και καπνός, 3) Είδη ένδυσης και υπόδησης, 4) Στέγαση, 5) Διαρκή Αγαθά, 6) Υγεία, 7) Μεταφορές, 8) Επικοινωνίες, 9) Αναψυχή και Πολιτισμός, 10) Εκπαίδευση, 11) Ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, 12) Διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.


Επίσης από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα νοικοκυριά διαθέτουν :
• Τηλεόραση έγχρωμη (99%)
• Κινητό τηλέφωνο (90%)
• Σταθερό τηλέφωνο ( 87% )
• Επιβατηγό αυτοκίνητο ΙΧ ( 66%)
• Προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (65,5%)
• Πλυντήριο Πιάτων (36,5 %)
• Καταψύκτη ( 29% )
• Δεύτερη κατοικία ( 16%) και
• Κλειστό χώρο στάθμευσης (13%,2)
Και χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση ως κύρια πηγή θέρμανσης σε ποσοστό 39,8 %


Ο Μέσος Όρος Μηνιαίας δαπάνης των Ελληνικών Νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών για το έτος 2015 ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1.419,57 Ευρώ.

Η έρευνα αυτή είναι χρήσιμη για όλους τους Έλληνες Πολίτες τόσο για την κατηγορία των πολιτών που διατηρεί επιχειρήσεις και ταυτόχρονα τους ενδιαφέρει να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν τα χρήματά τους τα νοικοκυριά για να οργανώσουν την εμπορική στρατηγική τους όσο και τα ίδια τα νοικοκυριά, κυρίως τα υπερχρεωμένα, ώστε σε συνδυασμό με την βοήθεια των ειδικών οικονομικών και νομικών τους συμβούλων να καταφύγουν σε λύσεις και τακτικές που θα τους αποδεσμεύσουν από τα δυσβάστακτα χρέη.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Διαβάστηκε 335 φορές