Το "Μαρτάκι" το αγαπημένο βραχιόλι των παιδιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την πρώτη του Μάρτη, όλα τα παιδάκια μόλις επέστρεψαν από το νηπιαγωγείο στο σπίτι τους, σηκώνουν το χέρι ψηλά με μεγάλη χαρά και δείχνουν στους γονείς τους το νέο δώρο τους, το ερυθρόλευκο βραχιολάκι, το «Μαρτάκι». Είναι η όγδοη μέρα του Μαρτίου σήμερα και παντού, στους παιδικούς σταθμούς, το δημοτικό και όχι μόνο , όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα, φοράνε ένα άσπρο κόκκινο βραχιόλι είτε στο δεξί είτε στο αριστερό χεράκι τους.

Πως φτιάχνετε το Μαρτάκι.
Το « Μαρτάκι» αποτελείτε από άσπρες και κόκκινες κλωστές που συνήθως τις έχουν πλέξει μεταξύ τους με σκοπό να δημιουργηθεί ένα βραχιόλι ώστε να το φοράνε τα παιδιά στο χεράκι τους. Η κλωστή αυτή μπορεί να είναι λεπτή ή πιο χοντρή και πολλές φορές συνοδεύεται από μία χάντρα ή κάποιο άλλο στολίδι.

Ποια είναι η λειτουργία του.
Το Μαρτάκι πρέπει να ξέρετε είναι ένα θαυματουργό φυλακτό που λειτουργεί ως «αντιηλιακό»… προστατεύει το πρόσωπο των μικρών παιδιών ώστε να μην τα κάψει ο πρώτος ήλιος της άνοιξης. Επίσης προστατεύει τα παιδιά από το κακό το μάτι, προστατεύει τα χελιδόνια και γενικά βοηθάει ώστε να έρθει η άνοιξη χωρίς προβλήματα και να φύγει ομαλά ο χειμώνας. Το Μαρτάκι πέραν όλων των άλλων πραγμάτων που συμβολίζει, βοηθάει  τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία τις εποχές και να αντιληφθούν τις εποχιακές αλλαγές του καιρού και πιο συγκεκριμένα για την αποχώρηση του χειμώνα και την είσοδο της άνοιξης.

Πότε το κατασκευάζουν.
Συνήθως το κατασκευάζουν στο σχολείο την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, το φοράνε την πρώτη Μαρτίου και το αφαιρούν την τελευταία μέρα του ίδιου μήνα.

Σε ποιες χώρες τηρείται αυτό το έθιμο
Είναι ένα έθιμο το οποίο τηρείται στα Βαλκάνια, κυρίως στη Βουλγαρία, και λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και τα Ελευσίνια Μυστήρια.


Το Μαρτάκι έχει αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά και τα φοράνε με μεγάλη περηφάνια και «κάμαρι» αρέσει επίσης στους γονείς επειδή βλέπουν τα παιδιά τους χαρούμενα για το νέο τους απόκτημα.

 

Διαβάστηκε 390 φορές