Το πορτρέτο του Ντόριαν Γρέι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το μυθιστόρημα με τίτλο το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι πρωτοκυκλοφόρησε το έτος 1891 μ.Χ και γράφτηκε από τον πολυθρήλυτο συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ. Είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του και προκάλεσε τριγμό στο Βρετανικό κοινό την εποχή που εκδόθηκε, κυρίως λόγω των αμαρτιών που περιγράφονται σε αυτό και  στις οποίες υπέπεσε ο ελκυστικός πρωταγωνιστής Ντόριαν Γκρέι.

Ανήκει στα ανεκτίμητης πνευματικής αξίας μυθιστορήματα όπου όχι μόνο δεν παρασύρθηκαν στη λήθη, αλλά αποτέλεσαν και αποτελούν ακόμα και σήμερα πηγή έμπνευσης και θαυμασμού, τόσο σε αναρίθμητους απλούς αναγνώστες, όσο και σε πλήθος άλλων συγγραφέων και καλλιτεχνών.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο Ντόριαν Γρέι, ένας αρχικά ευγενής, σαγηνευτικός  και πλούσιος νέος ο οποίος όμως πίστεψε πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν όταν απλά δεν ενδιαφέρεσαι γι' αυτά και τα ξεχνάς.

Γεννήθηκε μέσα από τους καρπούς ενός παράνομου έρωτα που είχε άδοξο τέλος. Δηλαδή, μεταξύ της από αριστοκρατικής καταγωγής και εκπληκτικά όμορφης μητέρας του και ενός απένταρου νεαρού, ενός σκέτου μηδενικού, αξιωματικού του πεζικού ο οποίος δολοφονήθηκε μυστηριωδώς λίγους μήνες μετά τον γάμο τους ενώ η ίδια πέθανε λίγους μήνες μετά την γέννηση του Ντόριαν.

Ο Ντόριαν Γκρέι διατηρεί φιλία με τον ζωγράφο Μπαζίλ Χόλγουργουοντ, έναν βαθιά ηθικό άντρα ο οποίος τον λατρεύει και φιλοτεχνεί με εκπληκτικό τρόπο το πορτρέτο του. Μόλις αντικρίζει το πορτρέτο ο Ντόριαν μαγεύεται από αυτό και την ομορφιά που εκπέμπει και σε συνδυασμό με τις ηδονιστικές και συνάμα κυνικές απόψεις που ακούει αλλά και ενστερνίζεται από τον Χέρνι Γουότον παρασύρεται και εύχεται εντόνως να παραμείνει για πάντα νέος και αντί για τον ίδιο να γερνάει το πορτρέτο που ζωγράφησε ο Μπαζίλ.

Στη συνέχεια ο Ντόριαν ερωτεύεται μία όμορφη και ταλαντούχα αλλά φτωχή ηθοποιό, την Σίβυλλα Βέην η οποία εργάζεται σε ένα παρακμιακό θέατρο και αποφασίζει να αρραβωνιαστεί μαζί της ενώ ακόμα δεν της έχει συστηθεί επίσημα και τον αποκαλεί μονάχα Όμορφο Πρίγκιπα. Ο έρωτας αυτός, της απορροφά όλο της το ταλέντο στην υποκριτική επειδή βρήκε τον πραγματικό έρωτα στο πρόσωπο του Ντόριαν και δεν μπορεί να υποκριθεί έναν ψεύτικο στο θέατρο. Έτσι αντιλαμβανόμενος ο Ντόριαν την πρόσφατη ανικανότητα της αγαπημένης του, απογοητεύεται και της ανακοινώνει πως δεν την αγαπά πλέον και συνάμα της προτείνει να χωρίσουν οριστικά με συνέπεια εκείνη να αυτοκτονήσει αμέσως και ο αδερφός της ο Τζέημς Βέην να τον ψάχνει και να τον καταδιώκει συνεχώς.


Μετά από αυτά και ύστερα από τις συμβουλές του λόρδου Χέρνι ο Ντόριαν αποφασίζει να μην θρηνήσει για το περιστατικό αλλά να παρασυρθεί στις απολαύσεις και σε έναν τρομερά έκλυτο βίο που ως μοναδικό στόχο είχε να ικανοποιήσει όλες τις σαρκικές απολαύσεις και να συλλέξει κάθε δυνατή εμπειρία από αυτές.


Ύστερα από κάποια χρόνια, πριν ο Μπαζίλ φύγει για το Παρίσι, αποφασίζει να επισκεφθεί τον Ντόριαν στο σπίτι του και να τον ρωτήσει για τις κακές φήμες που κυκλοφορούν γι’ αυτόν. Ο Ντόριαν δεν τις αρνείται και προτείνει στον Μπαζίλ να δει το πορτρέτο του, το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε αποκρουστικό γιατί έχουν χαραχτεί πάνω του όλες οι αμαρτίες και οι καταχρήσεις αντί στον Ντόριαν. Ο Μπαζίλ αμέσως του προτείνει πως ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να αλλάξει τρόπο ζωής για να σταματήσει αυτή η φθορά, ο Ντόριαν όμως δεν έχει την ίδια γνώμη, τον θεωρεί ανίκανο να του δώσει συμβουλές, τον κατηγορεί για την κακή του κατάσταση και την κατάρα που κουβαλά και τον δολοφονεί καρφώνοντάς του ένα μαχαίρι.
Στη συνέχεια εκβιάζει ένα φίλο του, χημικό, τον Άναλ Κάμπελ  να εξαφανίσει το πτώμα πράγμα το οποίο το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία και έπειτα συνεχίζει ανενόχλητος τον έκλυτο βίο του.


Τα γεγονότα του παρελθόντος όμως δεν τον αφήνουν ανεπηρέαστο.  Μπορεί οι καταχρήσεις να μην επηρεάζουν την εξωτερική του εμφάνιση επηρεάζουν όμως την εσωτερική ψυχική του υγεία και ομορφιά. Κατακλεισμένος λοιπόν από τύψεις και με τις ερινύες να τον κυνηγούν καταφεύγει σε ένα οπιοτοπείο για να ξεχαστεί και όταν μία από τις κοπέλες που συχνάζουν εκεί τον αποκαλεί Μαγεμένο Βασιλόπουλο ο Τζέημς Βέην που βρίσκεται εκεί, καταλαβαίνει ποιος είναι και τον κυνηγάει με σκοπό να τον σκοτώσει για να εκδικηθεί για τον άδικο χαμό της αδερφής του. Πάνω στη σύγκρουση ο Ντόριαν του εξηγεί πως είναι αδύνατον να είναι αυτός που ψάχνει γιατί ο ίδιος είναι ακόμα νέος και πως επιπλέον είναι αδύνατον να το έκανε αυτό πριν από 18 χρόνια ενώ δείχνει ακόμα 20.


Μήνες αργότερα ο Τζέημς Βέην σκοτώνεται τυχαία σε ένα κυνηγετικό ατύχημα και όταν το μαθαίνει ο Ντόριαν χαίρεται μεν, αποφασίζει δε να αλλάξει τρόπο ζωής και να εγκαταλείψει την ανήθικη ζωή πράγμα το οποίο βρίσκει αντίθετο τον λόρδο Χέρνι ο οποίος όμως έχει πάψει πλέον να τον επηρεάζει. Πεπεισμένος ότι ο νέος τρόπος ζωής θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο την ψυχική του υγεία και το πορτρέτο του αποφασίζει να το ελέγξει, αλλά αυτό αντί για να γίνει καλύτερο, όπως παρατήρησε ο Ντόριαν, προστέθηκε ακόμα μια βαθιά ρυτίδα αυτής της ματαιοδοξίας.


Σίγουρος η αλλαγή στον τρόπο ζωής του δεν γίνεται με ειλικρίνεια αλλά από ματαιοδοξία και πως μόνο με πραγματική μετάνοια θα λυτρωνόταν από τις τύψεις και τις ερινύες αποφασίζει να πάρει το μαχαίρι με το οποίο είχε σκοτώσει τον Μπαζίλ και να το καρφώσει στο πορτρέτο όπως και έπραξε.


Τότε ακούστηκε από αυτό ένας φοβερός θόρυβος που αντήχησε σε όλη την περιοχή γύρω από το σπίτι πράγμα το οποίο ανησύχησε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους.


Όταν εν τέλει πήγαν στο δωμάτιο όπου ακούστηκε ο θόρυβος βρήκαν το πορτρέτο άθικτο με την μορφή του Ντόριαν Γκρέι σε νεαρή ηλικία και ένας άνδρας με βραδινή φορεσιά με αποκρουστική όψη να έχει καρφωμένο ένα μαχαίρι στην καρδιά. Μόνο όταν έγινε προσεκτικός έλεγχος στα δαχτυλίδια του τον αναγνώρισαν και κατάλαβαν ότι πρόκειται για τον Ντόριαν Γρέι.

Το μυθιστόρημα αυτό μεταφέρθηκε επανειλημμένα στη θεατρική σκηνή και στον κινηματογράφο.

 

Διαβάστηκε 167 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Κυρία με τις Καμέλιες.