%AM, %31 %396 %2017 %11:%Μαϊ

Η Ασπίδα του Αχιλλέα!! Τι συμβολίζει στην πραγματικότητα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(94 ψήφοι)

 

H ασπίδα του Αχιλλέα κατασκευάσθηκε από τον θεό Ήφαιστο. Αποτελείται από πέντε κυκλικές ζώνες, που σχηματίζουν πέντε ομόκεντρους κύκλους, φιλοτεχνημένες με παραστάσεις από την κοινωνική ζωή κυρίως των απλών ανθρώπων.

 

Οι παραστάσεις αυτές είναι γεμάτες από αντιθέσεις με κυριότερη αυτή μεταξύ του Πόλεμου έναντι της Ειρήνης.

 

Ενώ λοιπόν η Ιλιάδα είναι ένα πολεμικό έργο, ωδή στις ηρωικές πολεμικές πράξεις, στην Ασπίδα υπερτερεί το Ειρηνικό στοιχείο και πρωταγωνιστής σε αυτήν είναι ο απλός καθημερινός άνθρωπος.

 

Ο Όμηρος όμως, ο οποίος διαθέτει ολιστικό τρόπο σκέψης, καταλαβαίνει πως ακόμα και στην ειρηνική ζωή εκτός από την ομαλότητα, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα, γι' αυτό και κατά την περιγραφή της εν ειρήνη πολιτείας πέρα από τους χορούς και τα συμπόσια, παριστά, την εκδίκαση μίας Δίκης Ανθρωποκτονίας, δηλαδή, τον κατ' εξοχήν πολιτισμένο τρόπο επιλύσεως των πιο σημαντικών διαφορών, μεταξύ των πολιτών και όχι μόνο.

Ίσως να θέλει να τονίσει, την προτεραιότητα και την πίστη που πρέπει να δίνουμε στον ουσιαστικό διάλογο, σεβόμενοι τους θεσμούς και τις αθρώπινες αξίες ώστε να επέλθει η δίκαιη κρίση και να αποφύγουμε τυχόν καταστρεπτικά αποτελέσματα.

 

 

Παρακάτω, ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή των πιο σημαντικών γεγονότων που οδήγησαν στην κατασκευή της και έπειτα η περιγραφή της ίδιας της Ασπίδας του Αχιλλέα:

Ο Αχιλλέας, μόλις πληροφορείται τον θάνατο του Πάτροκλου από τον Έκτορα, λυπάται αφάνταστα, αρχίζει να τον θρηνεί και επιθυμεί να εκδικηθεί τον φονιά. Η Μητέρα του Θέτις ακούσασα τον θρήνο τον επισκέπτεται και ενημερώνεται για το γεγονός. Τον συμβουλεύει, να μην πολεμήσει χωρίς τα άρματά του και να περιμένει ως την επόμενη αυγή που θα του φέρει καινούρια από τον Ήφαιστο.

 


Όσο η μάχη γύρω από το νεκρό πτώμα μαινόταν και η Θέτις ήταν στον Όλυμπο, ο Αχιλλέας στάθηκε μανιασμένος πάνω στην τάφρο, βγάζοντας τρεις τόσο ηχηρές, απειλητικές και βουερές κραυγές που σκόρπισε τέτοια ταραχή στους Τρώες ώστε, σκότωσαν άθελά τους, δώδεκα από τους άριστους πολεμιστές τους, τότε, οι Αχαιοί, βρήκαν την ευκαιρία και κατάφεραν να τραβήξουν έξω το πτώμα του νεκρού Πατρόκλου με σκοπό να το παραδώσουν στον Αχιλλέα.

Ο Ήφαιστος πρώτο απ' όλα τα άρματα, δημιούργησε το πιο σπουδαίο, την Ασπίδα:

Έφτιαξε μία ασπίδα στρογγυλή, μεγάλη και στέρεη, που μόνο ένας άντρας σαν τον Αχιλλέα θα μπορούσε να την κρατήσει. Την στόλισε με επιτηδειότητα και τα μέταλλα που χρησιμοποίησε ήταν ο χαλκός, ο κασσίτερος, το χρυσάφι και το ασήμι.

Αποτελείται από πέντε κυκλικές ζώνες, που σχηματίζουν πέντε ομόκεντρους κύκλους, φιλοτεχνημένες με πολλές περίτεχνες παραστάσεις με στοιχεία από όλο το σύμπαν.

• Στο Πρώτο Κύκλο σχεδίασε τη γη, τη θάλασσα, τον ήλιο, το φεγγάρι και όλα τ' άστρα με τους αστερισμούς που υπάρχουν στον ουρανό. Δηλαδή το σύμπαν.

• Στον Δεύτερο Κύκλο σχεδίασε δύο πόλεις θνητών ανθρώπων, μια ειρηνική και μια εμπόλεμη.

Α) στην ειρηνική πόλη παριστά χαρούμενες σκηνές με γάμο ανθρώπων, συμπόσια, νύφες, γαμήλια τραγούδια, χορευτές και κιθάρες αλλά και μία δίκη ανθρωποκτονίας.

Β) στην εμπόλεμη πόλη απεικονίζονται όλα όσα μπορούν να συμβούν στον πόλεμο και για πρώτη φορά περιγράφονται θεοί.

• Στον Τρίτο Κύκλο περιγράφεται ο αγροτικός βίος κατά την άνοιξη, το θέρος και το φθινόπωρο. Οι αγρότες φαίνονται να είναι ευχαριστημένοι από την εργασία τους όπως και ο Βασιλιάς της πόλης. Τέλος παρουσιάζεται μια θυσία προς τους θεούς και το συμπόσιο που ακολουθεί με χορό και μουσική.

• Στον Τέταρτο κύκλο ο Όμηρος παριστά τον ποιμενικό βίο και την αιφνίδια επίθεση δύο λιονταριών στα βόδια των βοσκών με τα εννιά σκυλιά που ακολουθούν να προσπαθούν ανεπιτυχώς να τα απομακρύνουν. Επίσης, περιγράφει και ένα χορό αποτελούμενο από νέες παρθένες και νέους άντρες που διασκεδάζουν υπό μουσική.

• Στον Πέμπτο Εξωτερικό Κύκλο απεικονίζεται ο Ωκεανός ο οποίος αγκαλιάζει τη γη.


Αυτή ήταν λοιπόν η Ασπίδα του Αχιλλέα, παρουσιάστηκε σε εσάς στο παρόν άρθρο με συνοπτικό τρόπο, μπορείτε όμως να ανακαλύψετε την μαγεία που κρύβει αυτή η περιγραφή διαβάζοντας μόνοι/ες σας την Σ Ραψωδία.

Διαβάστηκε 1304 φορές Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %31 %431 %2017 %12:%Μαϊ