%PM, %02 %842 %2017 %22:%Ιουν

Πεισιστρατίδες. Οι απόγονοι του τυράννου Πεισίστρατου που κυβέρνησαν για 17 συνεχή έτη την Αθήνα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Πεισιστρατίδες 527 - 510 π.Χ.

Πεισιστρατίδες αποκαλούνται τα παιδιά του τύραννου Πεισίστρατου, ο Ιππίας και ο Ίππαρχος τα οποίο και απέκτησε με την πρώτη του γυναίκα και ο Ιοφώντας με τον Ηγήστρατο από την δεύτερη, τα οποία τον διαδέχθηκαν στην εξουσία μετά τον θάνατό του το 527 π.Χ.

 

Κυβέρνησαν συνετά τους Αθηναίους έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο διοίκησης του πατέρα τους και κατάφεραν να κρατήσουν την τυραννική εξουσία για 17 ολόκληρα χρόνια έως το 510 π.Χ. Εισέπρατταν ως μοναδικό φόρο μόνο το ένα εικοστό των εισοδημάτων των πολιτών ωστόσο όμως κατάφερναν να διακοσμήσουν την πόλη όμορφα, να κερδίζουν πολέμους και να προσφέρουν μεγαλοπρεπείς θυσίες στα Ιερά. Η περίοδος διακυβέρνησης των Πεισιστρατίδων συμπίπτει χρονικά με την περίοδο όπου βασίλευε στην Περσία ο Μέγας Βασιλιάς Δαρείος Α' που θεωρούταν ένας από τους ικανότερους βασιλιάς της Περσίας και ήταν αυτός που οργάνωσε την Α' Περσική εισβολή εναντίον της Ελλάδας το 492-490 π.Χ.

 

Λέγεται πως επικεφαλής των Πεισιστρατίδων ήταν ο Ιππίας και πως είχε περίπου τις ίδιες πολιτικές ικανότητες με τον πατέρα του δηλαδή  αν και ήταν τύραννος κατάφερνε να διοικεί σωστά κρατώντας τις ισορροπίες, γεγονός το οποίο τον έκανε να φαίνεται αλλά και να είναι συνετός και αρεστός στον λαό.

 

Ο Ίππαρχος είχε πιο ανέμελο και φιλότεχνο χαρακτήρα με ροπή προς τον έρωτα και του άρεσε να συναναστρέφεται με τους διασημότερους καλλιτέχνες της εποχής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε και αυτός σπουδαίες διοικητικές ικανότητες και ήταν απαραίτητος στον αδερφό του τον Ιππία.

 

Από την άλλη μεριά, αυτός που αν και μικρότερος ηλικιακά κατάφερε να προξενήσει τα μεγαλύτερα δεινά στην δυναστεία, λόγω της απρεπούς του συμπεριφοράς και του αναίσχυντου χαρακτήρα του, ήταν ο Ηγησίστρατος. Αυτός ήταν λοιπόν, ο Ηγησίστρατος, προκάλεσε όλα τα προβλήματα στην δυναστεία, γιατί αφού ερωτεύτηκε τον Αρμόδιο χωρίς να βρει ανταπόκριση δεν υποχώρησε αφήνοντάς τον ελεύθερο, αλλά φρόντιζε κάθε φορά να προκαλεί αυτόν και να τον προσβάλλει.

 

Έτσι, ενώ προετοιμαζόταν η αδερφή του Αρμόδιου να συμμετάσχει στην πομπή των Παναθηναίων, το καλοκαίρι του 514 π.Χ, της το  απαγόρευσε και την έδιωξε λέγοντάς της πως γίνεται αυτό, επειδή ο αδερφός της ήταν γυναικοτός. Αυτή η πράξη ήταν η σταγώνα που ξεχύλισε το ποτήρι, εξόργισε τον Αρμόδιο ο οποίος μαζί με τον Αριστογίτονα αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν, όμως, μία λάθος εκτίμηση των γεγονότων, οδήγησε στην δολοφονία του Ίππαρχου, του πολύτιμου συνεργάτη αλλά και αδερφού του επικεφαλής Ιππία.

 

Το ζευγάρι αυτό, ο Αρμόδιος και ο Αριστογίτονας, στα χρόνια της δημοκρατίας έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά της τυραννίας και υπέρ της εδραίωσης της Δημοκρατίας. Τιμήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες όσο κανένας άλλος ήρωας. Στην πραγματικότητα όμως, έγιναν Τυραννοκτόνοι για λόγους προσωπικής εκδίκησης και αντιζηλίας χωρίς να έχουν ως σκοπό να ανατρέψουν το πολίτευμα.

 

Από τον θάνατο του Ίππαρχου, το 514 π.Χ, ο Ιππίας, κυβέρνησε 4 Χρόνια περίπου κάνοντας την Τυραννία πιο σκληρή και αυστηρή γιατί φοβόταν πλέον για τη ζωή του. Τα πρώτα μέτρα που έλαβε ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλειά του ήταν να εξορίσει όλους τους εχθρούς του ενώ μερικούς άλλους τους θανάτωσε, έπειτα, κυρίως λόγω αυτών των γεγονότων, αλλά και του επεκτατισμού των Περσών σε συνδυασμό με την αντιπολιτευτική πολιτική των Αλκμεωνίδων αποφάσισε να μεταφέρει το κέντρο της εξουσίας του στην Μουνυχία, σε ένα ύψωμα στρατηγικής σημασίας στον Πειραϊκό Κόλπο.

 

Ενώ προσπαθούσε να οχυρωθεί στην Μουνυχία και πριν ολοκληρώσει τις ενέργειές του, του επιτέθηκαν οι Σπαρτιάτες, πρώτα από τη θάλασσα με αρχηγό τον Αγχιμόλοχο, τον οποίο και ενίκησε με την βοήθεια του Κινέα του Θεσσαλού, που είχε μαζί του χίλιους ιππείς.

 

Οι Σπαρτιάτες όμως δεν το έβαλαν κάτω, εξεστράτευσαν εναντίον του και δεύτερη φορά, περισσότερο οργισμένοι και αποφασισμένοι, δια του εδάφους, παρουσία και του Βασιλιά τους Κλεομένη. Αυτός, ο Βασιλιάς Κλεομένης, αφού νίκησε το θεσσαλικό ιππικό, πολιόρκησε βοηθούμενος και από Αθηναίους δυσαρεστημένους πολίτες, τον Ιππία που είχε αποκλεισθεί με την οικογένειά του στην Ακρόπολη και τον εξανάγκασε να συνθηκολογήσει, με απώτερο σκοπό να σωθούν τα παιδιά του, υπό τον όρο, να αφήσει την εξουσία του και να φύγει εντός προθεσμίας 5 ημερών μαζί με όλα του τα υπάρχοντα το έτος 510 π.Χ.

 

 

Μετά από αυτή τη συμφωνία έφυγε και πήγε πρώτο στο Σίγειο, έπειτα, πήγε στον Αιαντιδη στη Λάμψακο και από εκεί στον Βασιλιά Δαρείο Α', όπου είκοσι χρόνια αργότερα, γέροντας πια, ακολούθησε τους Πέρσες στην εκστρατεία του Μαραθώνα εναντίων των Ελλήνων. Για την ακριβή ημερομηνία θανάτου του και τις συνθήκες με τις οποίες επήλθε αυτός δεν έχουμε έως σήμερα σαφείς πληροφορίες.

 

 

Διαβάστηκε 168 φορές Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %02 %882 %2017 %23:%Ιουν