%PM, %02 %892 %2017 %23:%Ιουν

Κλεισθένης. Ο δημοκράτης μεταρρυθμιστής και εμπνευστής του εξοστρακισμού.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Κλεισθένης, ο δημοκράτης μεταρρυθμιστής.

Ο Κλεισθένης γεννήθηκε περίπου το 565 π.Χ και πέθανε το 492 π.Χ, ήταν γιος του Μεγακλή και της Αγαρίστης και παππούς του ήταν από την μεριά της μητέρας του ο Κλεισθένης, ο Τύραννος της Σικυωνίας, της αρχαίας ελληνικής πόλης που ήταν κτισμένη στην περιοχή της Δυτικής Κορινθίας. Εκλέχθηκε επώνυμος άρχοντας της Αθήνας το 525 με 524 π.Χ.

 

Μετά την πτώση των Πεισιστρατίδων Τυράννων και την εξορία του Ιππία το 510 π.Χ συγκρούστηκε ο Ισαγόρας φίλος των Πεισιστρατίδων με τον Κλεισθένη που καταγόταν από το «καταραμένο» από το Κυλώνειο Άγος, γένος των Αλκμεωνιδών.

 

Όταν ο Κλεισθένης ηττήθηκε από τις πολιτικές εταιρείες απευθύνθηκε στη δημοκρατική παράταξη με αντάλλαγμα την παράδοση της εξουσίας στον λαό, δηλαδή να αλλάξει το πολίτευμα κάνοντάς το δημοκρατικότερο και δικαιότερο.

 


Έπειτα όμως ο Ισαγόρας, επειδή δεν είχε επιρροή στον λαό και μη έχοντας βρει άλλο νόμιμο τρόπο να διώξει τον Κλεισθένη ζήτησε τη βοήθεια του Βασιλιά των Λακεδαιμονίων Κλεομένη με το πρόσχημα πως θα τον βοηθούσε να καθαρίσει από την Αθήνα τους Αλκμεωνίδες, οι οποίοι ήταν μολυσμένοι από ιεροσυλία γιατί οι πρόγονοί τους συνετέλεσαν ώστε να σφαγούν οι οπαδοί του Κύλωνα μέσα στους Ιερούς Βωμούς ενώ βρίσκονταν εκεί ως ικέτες.

 

Ο Κλεισθένης όμως πληροφορηθείς τα σχέδια του Ισαγόρα πρόλαβε και έφυγε κρυφά από την πόλη για να σωθεί και όταν έφτασε ο Σπαρτιάτης Βασιλιάς με ολιγάριθμο στρατό στην Αθήνα δεν τον βρήκε αλλά έδιωξε 700 περίπου Αθηναϊκές οικογένειες αυτού του γένους ως ιερόσυλες.

 

 

Μετά την δεύτερη συνεχόμενη, ωμή παρέμβαση της Σπάρτης στα κοινά της Αθήνας με την βοήθεια Αθηναίων Πολιτικών ο Βασιλιάς Κλεομένης προσπάθησε να διορίσει στην εξουσία τον Ισαγόρα με τριακόσιους φίλους του.

 

 

Ο Αθηναϊκός λαός όμως απέναντι σε αυτές τις ωμότητες αντέδρασε έντονα και πλήθος κόσμου προσπάθησε να ανατρέψει τα σχέδια των συνωμοτών με αποτέλεσμα να τους εξαναγκάσουν σε υποχώρηση καταφεύγοντας στην Ακρόπολη όπου και τους πολιόρκησαν για δύο ημέρες. Την τρίτη ημέρα συνθηκολόγησαν αφήνοντας τον Βασιλιά Κλεομένη να φύγει και επανάφεραν στην Αθήνα τις εξόριστες οικογένειες.

 

 

Η νίκη αυτή ήταν πολύ σπουδαία για τη δημοκρατική παράταξη και για την ουσιαστική πάταξη του Τυραννικού Πολιτεύματος, επίσης, φάνηκε πως ο λαός ήθελε να πάρει την εξουσία στα χέρια του και να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον της πόλης του.

 

 

Για τον σκοπό αυτό ο λαός διόρισε στην εξουσία τον καταλληλότερο άνθρωπο ο οποίος δεν γινόταν να ήταν άλλος από τον Κλεισθένη, ο οποίος, άλλωστε εκτός του ότι το είχε υποσχεθεί ήταν και ικανός να τα καταφέρει καθώς επίσης με τη δράση του είχε συμβάλλει καθοριστικά στην κατάλυση του Τυραννικού Πολιτεύματος.

 

 

Τον διόρισε ο λαός και για έναν ακόμη λόγο διότι οι Αλκμεωνίδες, αν και καταραμένοι, είχαν πολεμήσει επανειλημμένως τους Τυράννους, για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ είχαν και οι ίδιοι είχαν γευτεί την πικρία της εξορίας και γι' αυτό ενέπνεε εμπιστοσύνη.

 


Ο Κλεισθένης μεταρρύθμισε το πολίτευμα θεσπίζοντας κατάλληλους νόμους ώστε να διευρυνθούν τα πολιτικά δικαιώματα και η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησε να αποφύγει μεν τη δημιουργία του φαινομένου του τοπικισμού και των κοινωνικο-οικονομικών διακρίσεων επιδιώχθηκε δε η δημιουργία αληθινού παναθηναϊκού αισθήματος " πατριωτισμού " και κοινωνικο - οικονομικής ταύτισης και ισότητας μεταξύ των πολιτών.

 


Επίσης, με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη έγινε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, τόσο για τα δεδομένα τόσο της εποχής του, όσο και για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Το ότι εφαρμόστηκαν και όχι απλά θεσπίστηκαν, δύο πολύ σημαντικά ατομικά συνταγματικά δικαιώματα απαραίτητα για τη εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Ισηγορία και η Ισονομία.

 

Στην Αθήνα την εποχή του Κλεισθένη κάθε πολίτης μπορούσε να εκφράσει ελεύθερα είτε την δυσπιστία του στην εκάστοτε εξουσία, είτε την εμπιστοσύνη του και να συμμετέχει στα κοινά με οποιονδήποτε τρόπο.

 


Μεταξύ άλλων, επειδή και ο Πεισίστρατος ο τύραννος, είχε αναρρηθεί στην εξουσία με δημοκρατικό πρόσχημα, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη και τη δίψα του λαού για πρόοδο και δημοκρατία, σφετερίσθηκε αυτήν μετατρέποντας το πολίτευμα σε Τυραννία, ψηφίσθηκε και ο νόμος του εξοστρακισμού ο οποίος εξέφραζε την δυσπιστία των πολλών εναντίον των πλούσιων ισχυρών που θα μπορούσαν να γίνουν Τύραννοι και να καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

 

 

Διαβάστηκε 95 φορές Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %02 %898 %2017 %23:%Ιουν