%PM, %05 %835 %2017 %22:%Ιουν

Ασπασία, ο μεγάλος έρωτας του Περικλή.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Πιθανόν το ζεύγος να συνδέθηκε όταν η Ασπασία βρισκόταν σε ήλικά 25 χρονών και ο Περικλής περίπου στα 50.


Η Ασπασία ήταν η γυναίκα που έλκυε, λόγω της ευφυίας της τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της εποχής, όπως τον Σωκράτη, ενώ ταυτοχρόνως λέγεται ότι διατηρούσε και οίκο ανοχής πράγμα το οποίο βέβαια αμφισβητείται από τους σύγχρουνους ιστορικούς. Η Ασπασία είναι σαφώς η ενδοξότερη γυναίκα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και αναφέρεται στα έργα των μεγαλύτερων φιλοσόφων της εποχής εκείνης και όχι μόνο.


Στο απόγειο της δόξας της θαυμάστηκε από τον λαό, όμως, στοχοποιήθηκε και μετατράπηκε σε αντικείμενο φθόνου όταν η δημοφιλία  του Περικλή ήταν αμφισβητούμενη.


Δυστυχώς, δεν ξέρουμε πολλά για την εκπαίδευσή της και τα νεανικά της χρόνια, το πιθανότερο όμως είναι πως η οικογένεια της ήταν εύπορη ώστε να ήταν ικανή να της παρέχει τέτοιου επιπέδου μόρφωση.


Γεννήθηκε περίπου το 470 π.Χ. στην Μίλητο και πατέρας της ήταν ο Αξίοχος. Ήταν πολύ όμορφη στην όψη, είχε χάρη και ευφυία γι’ αυτό και ο Περικλής ,  λάτρευε την παρέα της και τις πολιτικές συζητήσεις μαζί της. Ακόμα και ο Σωκράτης την επισκέπτονταν για να συζητήσει μαζί της, ενώ οι  φίλοι της, παρ'ότι λέγεται ότι η εμφάνισή της δεν ήταν κόσμια και διατηρούσε πλησίον της γυναίκες κακής διαγωγής, έφερναν προς αυτήν τις συζύγους τους, για να την ακούσουν και να τις διδάξει.


Επίσης, λένε πως πέραν όλων των άλλων η Ασπασία ήταν καλή ρητοροδιδάσκαλος ώστε κατάφερε μετά τον θάνατο του Περικλή να μετατρέψει τον Λυσικλή, από προβατέμπορο, αγενή και ταπεινό εκ γενετής, σε πρώτο πολίτη της Αθήνας.


Ο Περικλής, πριν γνωρίσει την Ασπασία, είχε για γυναίκα του μια μακρινή συγγενή του, την οποία παντρεύτηκε υποχρεωτικά σύμφωνα με το θεσμό της επικλήρου κόρης. Από τον γάμο αυτό απέκτησαν δύο γιους, τον Ξάνθιππο και τον Πάραλο που δυστυχώς δεν έμοιασαν σε τίποτα ως προς τις πολιτικές ικανότητες με τον πατέρα τους.

Η συμβίωσή τους αυτή δεν έκανε ευτυχισμένο τον Περικλή και χώρισαν περίπου το 445 π.Χ όπου τότε, σύμφωνα με το έθιμο που επικρατούσε, έδωσε την άδειά του να παντρευτεί άλλον άνδρα.

Εκείνη την περίοδο, ευρισκόμενος δηλαδή ο Περικλής στα 50 του χρόνια περίπου γνώρισε την 25χρονη φιλόσοφο - εταίρα Ασπασία. Ο ισχυρισμός βέβαια ότι ήταν εταίρα αμφισβητείται εντόνως από τους σύγχρονους ιστορικούς και πέραν όλων αυτών πολλοί δέχονται ότι ήταν και παντρεμένοι.


Κατά γενική ομολογία το ζεύγος ήταν πολύ ερωτευμένο και απέκτησαν μαζί ένα γιο που ονομάστηκε και αυτός Περικλής, ο οποίος αργότερα έγινε στρατηγός της Αθήνας αλλά εκτελέστηκε άδικα μετά την ναυμαχία των Αργινουσών το 406 πΧ. Αναφέρεται σχετικώς, μία πολύ ρομαντική ιστορία σχετικά με τρόπο ζωής τους, ότι καθημερινώς,  κάθε φορά πριν φύγει από το σπίτι τους την φιλούσε με τρυφερότητα.


Η Ασπασία πέραν από την νεότητα και την ομορφιά της, όπως προ είπαμε διέθεται και μεγάλη οξύνοια, γι’ αυτό και ο Περικλής της συμπεριφερόταν ως ισότιμη με άντρα κατά τη διάρκεια των διαλόγων τους, πράγμα πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής και που προκαλούσε ποικίλα αρνητικά σχόλια, προερχόμενα ιδίως από τους αντιπάλους του.


Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, τόσο ο λαός όσο και οι κωμοδιογράφοι, λάτρευαν να ασχολούνται με τα κουτσομπολιά των πολιτικών αρχηγών τους, γι’ αυτό και ο βίος του Περικλή με την Ασπασία, ήταν η αφορμή για να σχολιάζεται συνεχώς στις παραστάσεις της εποχής τους και να αποτελεί αντικείμενο αρνητικής κριτικής. Συχνά εμφανιζόταν η Ασπασία ως ο ηθικός αυτουργός των περισσοτέρων πολιτικών πράξεων του Περικλή.

Μετά τον νικηφόρο πόλεμο που διεξήγε ο Περικλής κατά των Σαμίων, όπου λίγο όμως έλειψε η πόλη των Σαμίων να αφαιρέσει την θαλασσοκρατία από την Αθήνα, οι αντίπαλοί του που τον φθονούσαν, ισχυρίζονταν πως αποφάσισε τον πόλεμο αυτό για χατίρι της Ασπασίας, γιατί η καταγωγή της ήταν από την γειτονική Μήλιτο που είχε χρόνια αντιπαλότητα με τους Σάμιους. Κατηγορούν δηλαδή τον Περικλή ότι τον πόλεμο κατά των Σαμίων τον αποφάσισε κυρίως εξαιτίας των Μιλησίων και για χατήρι της Ασπασίας!!!

Την περίοδο αυτή λοιπόν, όπου η δημοφιλία του Περικλή είχε μειωθεί, μπήκαν στο στόχαστρο των αντιπάλων του όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι του κύκλου του, όπως ο σπουδαίος δάσκαλός του και φιλόσοφος Αναξαγόρας, ο Φειδίας αλλά δυστυχώς  και η αγαπημένη του Ασπασία.


Την εγκάλεσε, σέρνοντάς την στα δικαστήρια ο κωμωδιοποιός Έρμιππος για ασέβεια και ότι δεχόταν ελεύθερες γυναίκες στο σπίτι της για χάρη του Περικλή.


Την Ασπασία κατάφερε να την απαλλάξει καταθέτοντας ο ίδιος ο Περικλής στο ακροατήριο του δικαστηρίου, χύνοντας πολλά δάκρυα υπέρ αυτής και παρακαλώντας τους δικαστές να την λυπηθούν, πράγμα σπάνιο για τον χαρακτήρα του και το ήθος του, αφού βασικός τρόπος έκφρασής του ήταν η δεινή επιχειρηματολογία και όχι ο υπερβολικός συναισθηματισμός.

Έπειτα όταν η Ασπασία ήταν 40 χρονών περίπου, δύο χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου πέθανε ο αγαπημένος της Περικλής από την επιδημία του λοιμού που μάστιζε την Αθήνα.

Από εκεί και έπειτα δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τον βίο της Ασπασίας εκτός του ότι συνέχισε τις σπουδαίες δραστηριότητες της και συνέχιζαν οι επιφανείς και όχι μόνο, άντρες της εποχής της να την επισκέπτονται.  Ο θάνατός της, άγνωστο πως, φαίνεται να επήλθε περίπου το 400 π.Χ.


Λέγεται  μάλιστα ότι η Ασπασία έγινε τόσο ένδοξη και ονομαστή ώστε ο Κύρος, νέος τότε, που πολέμησε, στα Κούναξα το 401 π.Χ, τον αδερφό του βασιλιά των Περσών Αρταξέρξη για να αρπάξει τον θρόνο των Περσών, ονόμασε Ασπασία την γυναίκα του την οποία υπεραγαπούσε ενώ προηγουμένος την ονόμαζαν Μιλτώ!!

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1142 φορές Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %05 %893 %2017 %23:%Ιουν