Κύλων, ο Ολυμπιονίκης που ήθελε να γίνει Τύραννος της Αθήνας. Πως σχετίζεται η δράση του με τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακλύψεις στο Δέλτα Φαλήρου.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)


 

Ο Κύλωνας (655 π.Χ περίπου) ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, μέλος εύπορης οικογένειας με μεγάλες πολιτικές επιρροές  και Ολυμπιονίκης γεγονός που τον έκανε πασίγνωστο και του προσέδωσε μεγάλο κύρος. Έζησε στην Αθήνα 200 περίπου χρόνια πριν την κατασκευή του Παρθενώνα (438π.Χ) και αμέσως πριν την θέσπιση της νομοθεσίας του Σόλωνα.  Στην Αθήνα την εποχή εκείνη ίσχυε ο θεσμός της δουλείας, δέσποζε η τεράστια άνιση κατανομή των κοινωνικών αγαθών αλλά και δικαιωμάτων μεταξύ των πολιτών, το πολιτικό κλίμα ήταν νοσηρό και επικρατούσαν διαρκώς ταραχές και o διχασμός, ενώ ταυτόχρονα, επικρέματο η ανατροπή του παλιού πολιτικού συστήματος και η ριζική ρήξη με το παρελθόν.  Όμως, οι πολίτες, σέβονταν τη θρησκεία τους και τα έθιμα που πήγαζαν από αυτή όπως τον θεσμό της προστασίας των ικετών όποτε και αν το ζητούσαν. Δηλαδή, σέβοταν με απόλυτο τρόπο το ιερό δικαίωμα των ικετών να ζητήσουν άσυλο εντός των Ναών και το χορηγούσαν πάντα επειδή ο ιερός αυτός χώρος θεωρούταν απαραβίαστος και απαγορευόταν εντός του οποιαδήποτε χρήση βίας. 
 
 
 
Το 632 π.Χ ο ίδιος ο Κύλων, εκμεταλλευόμενος την δημοτικότητα που του έδινε ο τίτλος του Ολυμπιονίκη, το ταραχώδες πολιτικό κλίμα της εποχής και έχοντας στο πλευρό του μεγάλη μερίδα αγανακτισμένων Αθηναίων πολιτών επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία ανατρέποντας τον επώνυμο άρχοντα των Αθηνών Μεγακλή για να γίνει τύραννος με την βοήθεια του πεθερού του, τυράννου των Μεγάρων, Θεαγένη.
 
 

Γι' αυτό τον σκοπό είχε λάβει χρησμό από το μαντείο των Δελφών: " εν του Διός τη μεγίστη εορτή καταλαβείν την Αθηναίων Ακρόπολην" τον οποίο και ακολούθησε όπως αυτός πίστευε. Το 632 π.Χ, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της εορτής των Ολυμπίων, κατέλαβε την Ακρόπολη στην οποία υπήρχαν και τα ιερά της πόλης μαζί  με  εκατοντάδες  οπαδούς του. Την  ενέργεια αυτή ανέκοψαν άμεσα και αποτελεσματικά οι Αθηναίοι υπό την αρχηγία του Μεγακλή ο οποίος ανήκε στην ισχυρή οικονομικά και πολιτικά οικογένεια των Αλκμεωνιδών πολιορκώντας τους εντός των τειχών με μεγάλη σκληρότητα και εχθρότητα.
 
 
 
Ο Ολυμπιονίκης Κύλωνας με τον αδερφό του κατάφεραν να αποδράσουν, όχι όμως και οι οπαδοί του οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από τους πολιορκητές και για να εξασφαλιστούν πως θα γλιτώσουν τον θάνατο κατέφυγαν ως ικέτες ζητώντας άσυλο και προστασία στον ιερό βωμό της θεάς Αθηνάς σύμφωνα με το πανάρχαιο και πανελλήνιο έθιμο.
 


 

Ενώ έτσι είχαν τα πράγματα ο Μεγακλής, ο ανήρ δηλαδή που θα ανατρεπόταν από την εξουσία, τους έπεισε να κατέβουν  από την Ακρόπολη υπό τον όρο ότι θα δικαστούν δικαίως,  όμως, παρά τις υποσχέσεις του επειδή υπήρχε έντονη δυσπιστία των πολιορκημένων οπαδών του Κύλωνα ως προς τις υποσχέσεις του Μεγακλή  έδεσαν μια κλωστή στο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς για να είναι συνεχώς υπό την προστασία της  και το κρατούσαν όλοι καθώς κατέβαιναν για να μην βιαιοπραγήσει κανείς εναντίον τους. Εντελώς ξαφνικά όμως κόπηκε  η κλωστή και τότε ο Μεγακλής  ερμηνεύοντας το σημάδι συμφεροντολογικά πως δήθεν η θεά αρνήθηκε την προστασία στους ικέτες της  όρμησε αμέσως εναντίον τους και τους συνέλαβε σχεδόν όλους.
 
 
 

Δεν σταμάτησε όμως στο στάδιο της σύλληψης  των στασιαστών οδηγώντας τους σε δίκη όπως άλλωστε τους είχε υποσχεθεί,  αλλά, άλλους τους λιθοβόλησε μέχρι θανάτου έξω από τα Ιερά και άλλους τους κατέσφαξε μέσα στους ναούς με ειδεχθή τρόπο γεγονός το οποίο ήταν πρωτοφανές και προκάλεσε φρίκη στους πολίτες της εποχής εκείνης.  Από την τρομερή αυτή σφαγή δεν γλίτωσε κανείς παρά μόνο λίγοι οι οποίοι σώθηκαν επειδή πρόφτασαν να συναντήσουν τις οικογένειες των αρχόντων και να ικετεύσουν τις γυναίκες τους.
 
 
 
Η σφαγή των οπαδών του Κύλωνα επειδή διεπράχθη με πρωτοφανή  ωμότητα και ανοσιότητα  εξόργισε τα  πλήθη  προκάλεσε στάσεις και μεγάλη αναστάτωση, κυρίως από τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, καθώς επίσης προκάλεσε και ανάγκη για εξαγνισμό της πόλης από τους ανίερους φονιάδες. Έτσι  οι Αλκμεωνίδες ονομάστηκαν "εναγείς" που σημαίνει καταραμένοι και  αργότερα οι επιζήσαντες στασιαστές παρά την ήττα τους, απολάμβαναν την συμπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του λαού, ξαναέγιναν δυνατοί και βρίσκονταν πάντα σε διάσταση με την μερίδα των Αλκμεωνιδών.  
 


Η ανόσια αυτή φονική πράξη - σφαγή  των ικετών από τους Αλκμεωνίδες, πέραν από τις συγκρούσεις και την αναταραχή, δημιούργησε στους πολίτες έντονη δεισιδαιμονία και διακατέχονταν συνεχώς από τον παράλογο φόβο της ύπαρξης φαντασμάτων  στην πόλη την οποία έχουν στοιχειώσει ζητώντας κάθαρση. Γι' αυτό αργότερα, κάλεσαν και ήλθε από την Κρήτη ο σοφός Επιμενίδης από την Φαιστό που ήταν σοφός περί τα θεία για να τους βοηθήσει στον εξαγνισμό.


 

Τα  δυσάρεστα αυτά γεγονότα που έβλαψαν την Αθήνα πήραν την ονομασία "Κυλώνειο Άγος" και κράτησαν μέχρι και την εμφάνιση του τότε νέου και πολλά υποσχόμενου πολιτικού Σόλωνα περί το 594 π.Χ
 
 
 

Ο Σόλων ήταν ο μόνος που  κατάφερε να πείσει τους Αλκμεωνίδες  να υποβληθούν σε δίκη από τριακόσιους δικαστές που αποτελούνταν από τους άριστους της πόλης. Την κατηγορία ανέπτυξε ο Μύρων ο Φλυεύς και το αποτέλεσμα ήταν οι δε ζώντες ανόσιοι να εξοριστούν από την Αθήνα και στους μεν αποθανόντες να ανορυχθούν τα οστά τους και να ριφθούν έξω από την πόλη.  Έπειτα, ανέλαβε τη διοίκηση της πόλης ο Σόλων και θέσπισε την διάσημη νομοθεσία του.
 
 
 

Η κατάληξη του Κύλωνα και του αδερφού του παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.
 


Το ανόσιο αυτό έγκλημα συνδέεται με τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στο Δέλτα Φαλήρου δηλαδή τους 80 νεκρούς που βρέθηκαν αλυσοδεμένοι σε ένα ομαδικό τάφο όπου γίνονταν τα έργα για την εθνική βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι σοροί τους ήταν τοποθετημένοι κατά παράταξη πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι εκτελέστηκαν και ενταφιάστηκαν επί τόπου.

Διαβάστηκε 186 φορές

Δείτε επίσης για την κατηγορία Πολιτική

Ιουνίου 08, 2017

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η διαμεσολάβηση

Μαΐου 29, 2017

Απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μαρτίου 04, 2017

Ερώτηση προς την Ε. Επιτροπή για την συμφωνία για το προσφυγικό υπέβαλε ο Δ. Παπαδημούλης.

Φεβρουαρίου 27, 2017

Απίστευτο πολύνεκρο τροχαίο ατύχημα προκάλεσε μία Πόρσε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.